utbildning
öppen verksamhet
arbetsplats
om oss
galleri
personal
kontakt
 
  Kulturarbetstagare på Kulturcentrum Skåne ställde ut på Staffanstorps bibliotek hösten 2015  
   
 
  Karl Persson
Karl Persson målar och tecknar på vad han kommer åt. Ett oväntat material kan trigga i gång inspirationen. Mozart och piprökande män i stora kravatter växer fram med ohejdbar frenesi. Genom Karls nerviga linje återföds en oändlig rad av kända och mindre kända kompositörer.Porträtten är inte statiska utan pekar på något som sker inom eller utom den avbildade personen.
Den vikt Karl lägger på olika yttre attribut kan leda tanken till maskerad. Karl uppehåller sig ofta vid 1700talet då man klädde sig i peruk, krås och kravatter. Män grät och visade känslor, maskeraden är en lek och ett spel med identiteter. Att klä sig fin är ett utryck för glädje, men också ett sätt att understryka en viss värdighet. Det krävs mod att klä upp sig, liksom att passionerat ge sig hän vare sig det gäller konst, musik eller kärlek .

  Karl Persson arbetar i ett högt tempo med en musikalisk träffsäkerhet. Likheten mellan musik och bildkonst blir i Karls bildvärld tydlig på fler sätt. Den starka rytmen i linjen och i Karls förkärlek för improvisationen. Han har ett stort kunnande, vilket är en förutsättning för improvisation. Upprepning och variation, när Karl träffar rätt sjunger det om bilderna. I teckningar reser sig orgelpiporna som en mäktig bergvägg av toner.
Kanske går det musikaliska hand i hand med hans stora språkkänslighet som kommer till uttryck i bilderna. Karl har en sensibilitet för helhet och sammanhang som vidgar sig till ett uttryck för hur allt hänger ihop musik, språk, mat...
I Karls bilder blandas stort och litet: de små tingens existens mot en fond av mörker upplyst endast av stearinljusen som flämtar i de gyllene kandelabrarna.
Det är en värld som känns på en gång ålderdomlig och alldeles ny. Det känns alldeles ypperligt, som Karl själv skulle kunna uttrycka det, att få bjuda in besökaren till denna värld.

Marianne Andersson & Johan Suneson
Konstnärer och bildlärare på Kulturcentrum Skåne


Karl Persson har gått Kulturcentrum Skånes treåriga utbildning och arbetar nu på kulturarbetsplatsen/dagliga verksamheten där.
 
 
   
 
     
 
         
 
     
 
     
 
 
           
 
           
 
           
 
           
 
           
 
Besöksadress: Kulturcentrum Skåne, Kolonivägen 8, 226 60 Lund, Vägbeskrivning >
Postadress: Kulturcentrum Skåne, Box 1237, 221 05 Lund, Mobil: 0738 - 000 119
Webbsidan uppdaterad 2021-02-08
 
 
 
s