utbildning
öppen verksamhet
arbetsplats
om oss
galleri
personal
kontakt
 
  Tove Larsson och Mulle Negash på Nöbbelövs bibliotek 12 – 30 oktober 2015  
   
 
 Tove Larsson
arbetar snabbt och med stor energi. Pappret fylls med figurer, hus, blommor och ur träden regnar frukter. En tulpan reser sig mot skyn och skall snart slå ut.
I Toves bilder är människor viktiga. Kvinnor med stora ögon står trygga i olika miljöer. I ett självporträtt syns en ung kvinna i ett trevligt hem, hon står omgärdad av hyllor och skåp och med favoritlagets märke på sängkläderna. I en annan bild står Discotjejen med lila hår som en sky runt huvudet. Hon är verkligen ingen som väntar på att bli uppbjuden, utan snarare en dancing queen, stolt och frimodig - mitt på dansgolvet. Tove har en känsla för färgkombinationer, som förstärker uttrycket i bilden, här med gröna och lila färgkaskader under discokulan.
Andra målningar har en varmare och mjukare ton. I bilden med några människor på en blomsteräng är färgerna lena och lite drömska som minnet av ett sommarhus.
I Tove Larssons bildvärld finns ofta det igenkännbara. Hus, gardiner, träd, frukter - allt tydligt redovisat. Men i några bilder tätnar mystiken, man blir osäker på vad man ser. Är man ute i okända rymder?
Fria tankar heter en sådan bild, man anar spiraler, stegar, mönster. Det är en ny värld som dykt upp när pennan har mött pappret. En fri värld och en frukt av tankar, fria tankar.
Mitt på långväggen hänger en bild med en lustig figur i mitten, omgiven av glada katter, som ser ut att komma från någon tecknad film. Vem är personen i mitten och vilka är katterna runt omkring? Är han/hon i mitten någon som kommer med nya idéer?
Tove själv är hela tiden öppen för nya bildidéer, och griper sig an dem med stark frenesi och en aldrig sinande uppfinningsrikedom.

Marianne Andersson och Johan Suneson
Konstnärer/Bildlärare på Kulturcentrum Skåne


 

Mulle Negash
. I Mulles bildarbete ryms både lätthet och koncentration. Han återkommer till bildelement som kombineras på många olika vis. En viktig upptäckt var det flytande tuschet i många olika färger, som han med pensel flödigt lägger på duken i häftiga färgkombinationer. På den färgade ytan målar han sedan med exakthet och ändå fritt och ledigt en svart linje som snirklar sig fram över ytan. Linjen dansar fram i det rum som färgerna skapar. Mitt i den snirkliga linjen kan man utläsa ordet: ”Möte”.
De två prickarna i Ö:et kan se ut som två ögon och cirkeln som en gapande mun. Plötsligt uppstår en gestalt inne i linjerna. Är det tavlan själv som ropar till oss? Som kallar oss till ett möte. Ett möte med konsten och konstnären eller till ett möte med oss själva? Är det kanske det som
är konsten - ett möte med oss själva genom ett konstverk?
En av få figurativa bilder gestaltar också mötet, nu som två glada människor i en stor, känsligt målad, blå rymd på väg mot att sammanträffa i bildens mitt.
I några svartvita tuschteckningar finns det abstrakta innanför det föreställande, cirklar och andra former. Inuti en hand syns abstrakta tecken och former. Böljande kurvor hakar i varandra och former speglar varandra. Cirkeln med de abstrakta formerna i kan ses som hål in till en annan värld.
Teckning som mötet mellan två världar. Eller ett titthål in till en annan värld, Mulle bjuder in oss till att möta och kika in i hans bildvärld.
 
  Tove Larsson och Mulle Negash har båda gått Kulturcentrum Skånes treåriga utbildning och arbetar nu sedan flera år på kulturarbetsplatsen på Kulturcentrum Skåne.

Toves bilder till vänster, Mulles till höger.


 
     
 
     
 
   
 
Besöksadress: Kulturcentrum Skåne, Kolonivägen 8, 226 60 Lund, Vägbeskrivning >
Postadress: Kulturcentrum Skåne, Box 1237, 221 05 Lund, Mobil: 0738 - 000 119
Webbsidan uppdaterad 2021-02-08